Членове на десни и националистически организации, членове на гръцки асоциации на диаспората и членове на „Златна зора“, включително бившият депутат Илиас Касидиарис се събраха пред паметника на Александър Велики в Солун на протест срещу Договора от Преспа с лозунги и плакати, призоваващи за отмяната му, пише македонският информационен портал A1 On.
Този протест, както и няколко други митинга в Солун, се проведоха едновременно с церемонията по откриването на 84-ия международен панаир в града и започна малко преди обръщението на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, съобщава кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) в Атина.
Според част от солунските медии полицията е задържала малко преди митинга срещу Договора от Преспа около 30 души.
„Македония означава Гърция“; „Договора от Преспа – отменен“; „Незабавно анулиране на лъжовния договор“; „Македония е гръцка земя“ са част от лозунгите, изписани на плакатите на онези, които се събраха на митинг срещу споразумението от Преспа.
В Солун са разположени повече от 3 000 полицаи, полицейски хеликоптер и две водни оръдия, за да се предотвратят инциденти, тъй като бяха насрочени поне пет протеста.
Местните медии съобщават, че е било напрегнато пред един от входовете на панаира, когато членове на лявата партия АНТАРСИЯ се е опитал да пробие оградата и да стигне до двора, след което полицията се намеси със сълзотворен газ.
Заедно с анархистките асоциации и организации членовете на анархистката групировка „Рубикон“ също протестираха за първи път през тази година. Групировката стои зад поредица от атаки с боя срещу посолства, компании и гръцкия парламент.

Източник: Фокус