Хоакин Финикс в ролята на Жокера

Мрачната драма “Жокера” за корените на антигероя и противник на Батман спечели награда “Златен лъв” на кинофестивала във Венеция. Хоакин Финикс се превъплъщава в образа на Артър Флек, възмездието за Човека прилеп, а филмът проследява трансформацията му от уязвим самотник в самоуверен злодей.

Премиерата на “Жокера” във Венеция предизвика спонтанни 8-минутни овации от публиката в залата. Лентата се отличава много от типичните филми с комиксова основа, като режисьорът Филипс се е вдъхновил от филмите, които изучават определен герой от 70-те години на миналия век.

Драмата “Офицер и шпионин” на Роман Полански спечели Голямата награда на журито – “Сребърен лъв”. Съпругата на режисьора, който не присъства на фестивала, Еманюел Сение получи наградата от негово име. Филмът представя събитията около прословутата афера “Драйфус” от 1894 г за едноименния офицер от френската армия, осъден несправедливо за шпионаж в полза на германците.

Италианският актьор Лука Маринели спечели наградата за най-добър актьор за ролята си във филма “Мартин Идън”.

За най-добра актриса журито определи французойката Ариане Аскариде за ролята й в “Световна слава”. Във филма тя играе майка, която се бори да помогне на финансово притиснатото си семейство.

Шведът Рой Андерсън заслужи “Сребърен лъв” за най-добър режисьор за филма “За безкрайността” – колаж от кратки истории за доброта и жестокост.