Сълзотворен газ срещу протестиращи жълти жилетки в Париж. Част от демонстрантите в днешния – 45-ти по ред уикенд на недоволство, влязоха в словестна престрелка с полицията, което доведе до сблъсъците.

Демонстрантите се събраха на площад Мадлен от където органите на реда се опитаха да ги изтласкат към гара Сен ЛазАр. Именно там се стигна до екслация на напрежението и до ареста на най-малко 30 души.

Заради протеста на жълтите жилетки, които отново са по улиците на френската столица и  призоват за оставката на президента Еманюел Макрон, бяха взети извънредни мерки за сигурност.

Властите мобилизираха допълнително 7 хиляди полицаи и жандармеристи, които охраняват демонстрацията. Опасенията на властите са, че протестът на „жълтите жилетки“ и анархисти може да се инфилтрира в демонстрациите срещу промените в климата и може да се стигне до безредици.

Вчера президентът Еманюел Макрон призова за спокойствие и заяви, че „е добре хората да могат да се изразяват“, но помоли да не бъдат нарушавано спокойствието по време на протестите срещу промените в климата и на културните събития, които се провеждат днес в рамките на Дните на европейското наследство. Движението на „Жълтите жилетки“ започна през ноември миналата година като израз на недоволство срещу високите цени на горивата. По-късно обаче демонстрантите се обявиха срещу социалната несправедливост, а демонстрантите обвиниха президента Еманюел Макрон, че пренебрегва нуждите на обикновените хора и облагодетелства богатите прослойки на френското общество.

Засилени мерки за сигурност в Париж. Причината – очаквания протест на “жълтите жилетки”, които отново ще призоват за оставката ан президента Еманюел Макрон.

Властите във френската столица мобилизираха допълнително 7 хиляди полицаи и жандармеристи, които ще охраняват демонстрацията, Опасенията са , че протестът на „жълтите жилетки“ и анархисти може да се инфилтрира в демонстрациите срещу промените в климата и може да се стигне до безредици.

Вчера президентът Еманюел Макрон призова за спокойствие и заяви, че „е добре хората да могат да се изразяват“, но помоли да не бъдат нарушавано спокойствието по време на протестите срещу промените в климата и на културните събития, които ще се проведат в събота в рамките на Дните на европейското наследство.

Движението на „Жълтите жилетки“ започна през ноември миналата година като израз на недоволство срещу високите цени на горивата. По-късно обаче демонстрантите се обявиха срещу социалната несправедливост, а демонстрантите обвиниха президента Еманюел Макрон, че пренебрегва нуждите на обикновените хора и облагодетелства богатите прослойки на френското общество.