Когато млад човек започне своя собствен живот и стъпи на пазара на труда, се сблъсква с една дума, която като ехо в пещера звучи в главата му – кариера! Какво е кариерата? Това е курсът или прогресът в работата на човек от началото на неговата трудова дейност. Под кариера често се има предвид работата в области, които изискват професионални знания и умения, и в този смисъл професионално обучение или натрупан професионален опит в дадена област. Как обаче да изградим добра кариера и как да бъдем конкурентоспособни на пазара на труда? Global news ви предлага няколко съвета за това как да подобрите или пък да изградите своята бъдеща кариера. 

Вие сте млад и обещаващ кадър, завършвате висшето си образование и бихте желали да се занимавате с професията си дълго време. За целта обаче трябва да си намерите фирма, в която да работите. А това много често не е лесна работа. Повечето фирми искат от новите си служители или да миат достатъчно голям стаж или пък да са наясно с работата, за която кандидатстват. Някои от големите компании предлагат обучение на стажанти, но в по-малките фирми такива обикновено няма. Ако все пак успеете да откриете компанията, която ви приеме, то ще е необходимо да се докажете като добър кадър, както и да започнете своето личностно развитие, за да развиете и професионалното си „Аз”.

Развиването на вашите таланти и умения ще развие света ви и ще ви даде възможност за повече успех на работното място. Много от служителите не са се замисляли върху текущата си работа или пък за евентуалното си повишение, които с радост биха искали да получат. И ако случайно бъдат повишети им се налага в краткосрочно време да разширят мисленето и уменията си. Тъй като служителите се повишават в организационната система, все по-малко работни места остават достъпни, но пък себеразвитието и увеличаването на уменията трябва да бъде приоритет за хората. Има няколко няколко начина да развиете своята кариера.

Работете в сянка

В повечето фирми, в които конкуренцията е доста висока, служителите буквално се съзтезават един с друг. Много често си вредят или пречат. Това обаче не помага на никого да развие кариерата си, а създава лоши настроения и разваля добри колегиални отношиня. За да развиете своята кариера се опитайте да работите в сянка. Какв означава това? Помагайте на други служители от вашата компания. Така ще разширите собствените си умения в различни сфери от работата на фирмата, както и ще увеличите познанията си в областта, в която работите.

Много дейности едновременно

Не е лесно да вършиш няколко неща едновременно, а и не всички можем да бъдем като Наполеон, но пък можем да се постараем или пък поне да се опитаме да вършим повече от една дейност. Лесно е д се забием на едно място и да не вършим абсолютно нищо странично, което не е написано в длъжностната ни характеристика. Възможността обаче да се справим с множество задачи едновременно, може да създаде разнообразие към работата ни, както и да разришири уменията ни.

Вземайте курсове

Ако се запишете на курс по увеличаване на вашите професионални знания, няма да ви навреди. Но не само курсове в работата, но и дори езиков курс ще помогне да увеличите знанията си и да станете още по-желан кадър за компанията, в която се развивате. Незабравяйте, че светът постоянно се развива, а в подобни курсове ще може да се информирате за тенденциите, както и да бъдете в течение с работата и индустрията, в която сте.

Четете повече

Да, четенето винаги помага, особено пък ако работата ви е свързана със специализирана литература, то ще е хубаво да се информирате постоянно за новите термини и определения, които навлизат във въшия отрасъл.

Потърсете ментор

Не би било лошо ако като начинаещ служител помолите някои от друг отдел или пък колега, който да ви бъде нещо като ментор в работата и да ви въведе в нея. Опирайки се на чуждия опит ще можете по-лесно да свикнете с работата и съответно много по-вероятно е да ви предпочетата във фирмата.

Рискувейте повече

Често сме чували репликата: „Риск печели, риск губи”, но пък ако не опитаме няма да разберем дали сме могли да се справим. Понякога надхвърляме себи си, но много често, че даже постоянно се и подценяваме. За да имате добра кариера трябва постоянно да рискувате, защото единственото нещо, което може да бъде като загуба за вас ще бъде неуспехът ви. Този неуспех обаче ще ви даде опит, а опитът е този, който ще ви помогне да станете личността, която искате да бъдете.

Имайте личен живот

Работата не е всичко и около нея не се върти светът ви. Да, тя е полезна, но трябва да имате и време за себе си, за да може да се възстановявате след напрегнатия ден и ситуациите, в които ще изпадате. Споделянето с приятели също ще ви бъде от голяма полза, защото ако колегите биха използвали идеите ви, то приятелите ви ще бъдат достатъчно откровени и да ви кажат дали фантазирате или пък мислите трезво.

Бъдете себе си

Може би един от най-важните съвети е да бъдете себе си. Ако не споделяте нечий възглед или пък сте на противоположно мнение – то споделяйте го. Понякога в спора се ражда и истината. Не бъдете лицемерни към колегите си, а откровено и открито постъпвайте с всички. По този начин няма да ви се налага да влизате в интриги, които са нормални за работната среда, а и ще си спестите някои и друг бял косъм.

Автор: Ангел Карадаков


Ангел Карадаков – журналист, богослов и автор в globalnews.bg

Ангел Карадаков е журналист, богослов и автор на статии свързани с богословието, обществени проблеми, култура, както и такива свързани с бизнеса и модерните технологии. Главен редактор е на православния сайт Добротолюбие. Завършил е Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски, а в момента е магистър в Журналистическия факултет на същия университет.