Анимирана панда с името „Бин Дун Дун“ и подобната на червен фенер кукла „Сюе Жун Жун“ бяха избрани за талисмани на зимните олимпийски и параолимпийски игри в Пекин през 2022 г. На церемонията по представянето и присъстваха китайският вицепремиер Хан Джън и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Изпълнителният президент на Пекин 2022 Чън Дзинин обясни, че идеята за дизайна комбинира елементи от традиционната китайска култура и модерния международен стил, както и подчертава характеристиките на зимните спортове и тези на градовете- домакини.

„Те са проектирани така, че да изразят пълния спектър на олимпийския дух, обхващайки черти като ентусиазъм, постоянство, приятелство и взаимно разбиране“, каза Чън Дзинин.

Президентът на МОК заяви, че талисманите са чудесни. „Те включват най-добрите елементи и характеристики на Китай и китайския народ“, каза Бах.

Пандата често е определяна като символ на Китай и тя ще бъде талисман на Олимпийските игри. Йероглифът „Бин“ в името ѝ означава „лед“, а „Дун Дун“ – „здрав, жизнен“.

Фенерът, който ще е талисман на параолимпийските игри, е „символ на реколта, топлина и светлина“, а йероглифът „Сюе“ в името му означава „сняг“, докато „Жун Жун“ –„толерантност и интеграция“.

С церемонията приключи и стартиралият на 8 август 2018 г. конкурс, в който се включиха над 5 8000 предложения от Китай и чужбина.