Изключително тежко. Така президентът Румен Радев определи обвиненията в шпионаж за чужда държава, разтърсили страната ни вчера.

„Очаквам от следствието да представи неоспорими факти. Иначе ще остане съмнението, че българските институции са употребени във вътрешнополитически сценарий. Очаквам категорични доказателства, че българската външна политика не се е превърнала в заложник на вътрешнопартийни интереси“, коментира държавният глава.

Тази сутрин стана ясно, че и социологът Живко Георгиев в разпитван по казуса с шпионажа. Попитан дали в разпита сезира удар срещу него, президентът заяви, че здравият разум напуска българското политическо пространство.

„Тази тези (за шпионаж – б.а.) е толкова абсурдна, че човек не може да я коментира. Но аз съм избран с гласовете на 2 млн. българи и едни подобни твърдения са обида към тези хора“, допълни той.

Държавният глава коментира и ресорът към Европейската комисия, който ще се ръководи от Мария Габриел, а именно Иновациите и младежта. По думите му Европа има амбицията да бъде водещ фактор на световната сцена, това не няма да се получи без иновации и без работата с младежта.

Румен Радев посети Пловдив, за да присъства на откриването на четвъртата пещ в Стъкларския завод в града.

Източник: Дарик