Филмът за свети Ефрем Нови Чудотворец „Светецът светкавица” ще бъде представен премиерно в Самоков на 25 февруари от 18.00 часа в Младежки дом в града. Входът е свободен.

В „Светецът светкавица” са заснети личните истории на хора, случили се през годините, за: изцеления от ракови заболявания, връщане към живота на едно мъртво в утробата на майка му бебе, възстановяване от психическо заболяване на една българка, която преди това се е опитала да се самоубие. Ще научите и за разкриването на свети Ефрем пред майка Минодора, игумения на манастира „Рождество Богородично” в Кабиле, преди 10 години. Известна гръцка певица споделя как свети Ефрем я е предпазил от загуба на гласа й, заради операция на сънната артерия и последвали знаци от преподобния за назряващ сериозен гинекологичен проблем.

Филмът разказва за ангелския живот, който е водил, и разтърсващите чудеса на свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови. В лентата участва митрополитът на Трикала и Стагон Хризостом, който разказва за раждането на светията в Трикала и за детските му години в градчето в края на ХІV век, преди нахлуването на отоманците в област Тесалия, когато заграбват мъжките рожби на християните, за да ги правят еничари. Участие взема и митрополитът на Кифися, Амарусиу и Оропу Кирил, в чийто диоцез се намира манастирът „Благовещение на Пресвета Богородица” в Неа Макри, където е живял и пострадал от мъченията на варварите през ХV век свети Ефрем Нови, а днес се покоят мощите му.

В лентата се засяга и тема, за която малко се говори – обладаването от дявола и екзорсизма, към който често прибягват в манастира на свети Ефрем, който помага на нуждаещите се и за този проблем. 

Това е филм за смисъла на живота, за докосването на божественото до човешкото и промяната на живота към по-добро.

 Времетраенето на филма „Светецът светкавица” е 72 минути.

Автор, оператор, режисьор и продуцент е Ангел Бончев, редактор – Емилия Маринова, а режисьор по монтажа – Боряна Букикова-Пунчева.

Медиен партньор е православният сайт „Добротолюбие”.

Припомняме, че миналата година Самоков имаше огромната чест, икона с вградена частица от мощите на свети Ефрем Нови да бъде изложена в манастира “Покров на Пресвета Богородица” в града и хиляди вярващи измолиха нужното им от свети Ефрем Нови.

“Искам да благодаря сърдечно на господин кмета Владимир Георгиев и на ръководената от него община, че осъзнаха нуждата за това да бъде  прожектиран безплатно филма за великия Божий угодник Ефрем пред самоковлии”,  каза авторът на лентата Ангел Бончев.