Милиони младежи от цял свят се включиха в глобалния протест срещу промените в климата под надслов “Петъци за бъдеще”. Демонстрацията с призив за опазване на природата е на път да се превърне в един от най-големите координирани изблици на недоволство в историята.

Акциите започнаха първо в Австралия и Нова Зеландия и продължиха в Япония, Индия, Филипините и Ню Йорк.

В Африка, който според експерти е най-уязвимият на климатичните промени континент, стотици хора излязоха по улиците на столици и големи градове като Найроби и Йоханесбург.

В Европа демонстрантите блокираха мост в Швейцария, излязоха по улиците и дори плажовете на Великобритания, изпълниха площадите на Полша, Украйна, Дания, а в Париж младите хора поискаха да бъдат чути от управляващите.

Кулминацията беше огромна демонстрация в Ню Йорк, в която се включиха над един милион ученици. На нея присъства и вдъхновителката на протестите 16-годишната шведска активистка Грета Тунберг. Мотивите за така наречената стачка обаче бяха оспорени от редица политици и представители на бизнеса. Те се обърнаха към протестиращите и им заявиха, че всичко което им се казва е лъжлива информация, в която те сляпо вярват и призоваха младите хора да бъдат по-критични към това, което им се говори.