Истинско бедствие! Като такова бе описан огромният пожар разразил се в читалището на кюстендилското село Катрище. 3000 са книгите, които не можаха да се спасят от пламъците и изгоряха, безвъзвратно загубени.

От тях остана единствено пепелта, а спомените, че някога са били четени, че някой е израствал благодарение на тях, научил се е да бъде човек, са запазени в сърцата на 118-те жители на селото.

В общество, в което все повече наблюдаваме електронизацията, виждаме как социалните мрежи завземат живота ни и как все по-малко обръщаме внимание на книгата до нас, пожарът в село Катрище е наистина бедствие. Но твърде тихо, за да го забележим и да обърнем внимание на тихия вик, който книгите и жителите на кюстендилското село извикват.

По Btv една от жените, грижещи се за читалището сподели, през сълзи, че не са могли да поддържат, това, което техните баби и дядовци са построили. Единствената оцеляла книга е Ян Бибиян. Момченце от селото я взело в деня преди пожара, за да я чете и така книжката оцеляла. Пожарът е погълнал всичко останало. За минути стотици хиляди страници изчезват. “Да, това не е кой знае какво бедствие. Ще се намерят книги, веднага ще се изпратят, веднага ще се помогне”, биха казали повечето потребители в социалните мрежи.

Ако обаче погледнем отвъд, малко по в страни от конкретния пожар, ще видим, че е изгорял един храм на духа. Село без читалище е махала, както и град без читалище не е нищо повече от събрани къщи на едно място. В страната читалищния живот не е особено развит. Има състави и се организират инициативи, но читалището отдавна не е това, което е било. Някога носител на дух, на култура, на възпитание… Днес е паметник, който в най-добрия случай се пази да не изгори, като онова в село Катрище.

Жителите на селото са едва 118. Дали ще се възстанови читалището ще видим, но предвид, че твърде много паметници на културата бяха безвъзвратно загубени, надеждата жителите на Катрище да си имат отново читалище, остава малка.

Автор: Ангел Карадаков

Снимка: Нова телевизия

Ангел Карадаков – журналист, богослов и автор в globalnews.bg

Ангел Карадаков е журналист, богослов и автор на статии свързани с богословието, обществени проблеми, култура, както и такива свързани с бизнеса и модерните технологии. Главен редактор е на православния сайт Добротолюбие. Завършил е Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски, а в момента е магистър в Журналистическия факултет на същия университет.